Tips & Tricks til alle hundeejere

Hvalpe er søde, men de vokser hurtigt og bliver "teenagere"Endelig er beslutningen taget og alle er enige – familien skal forøges med en hund. En lille hvalp. Men hvilken race skal det være?
Skal det være med tavle eller en blanding? Stor eller lille? Kort- eller langhåret? Eller måske ruhåret?

Valg af hund

Der er mange racer at vælge imellem og så er der alle blandingerne. Desværre vælger alt for mange ud fra udseende og sætter sig ikke ind i, hvilken race (eller racer, hvis det er en blanding) der passer ind i familien. Om det overhovedet er muligt at få hundens behov – og familiens – til at passe sammen. 

Det er selvfølgelig vigtigt at man kan lide at se på sin hund. Men en hund kan nemt blive op til 15 år og måske mere, så det må vægte mere, at man kan komme overens. 
Hvordan er hverdagen i hjemmet? Arbejder du hjemmefra mere end 8 timer dagligt og kan under ingen omstændigheder tage din hund med dig? Er du meget aktiv i fritiden? Løber eller cykler? Eller er du mere til motionscentret eller afslapning foran tv´et? 
Hvilket behov skal din hund opfylde? Er det for selskabet? Eller skal den udføre deciderede opgaver? 

Der findes ligeså mange slags hundetyper som der findes mennesker. Så der er også en til dig! Det er bare at væbne sig med lidt tålmodighed og sætte sig lidt ind i racerne. Men først og fremmest, hvad det er man i bund og grund ønsker af sin hund. 

Når racen er bestemt er det vigtigt ikke at tage ud og købe ved den første og bedste avler. Seriøse avlere (eller sælgere i almindelighed) ønsker kun at deres hvalpe får et godt og blivende hjem. 
Se på forældrerne og ikke hvalpene! Alle dyrebørn er søde, men de bliver hurtigt store. Ofte er det ikke muligt at se faren, men det er jo også tæven, der har den største opgave med at opfostre de små. Hvordan er hendes sind? Hvordan er hun overfor hvalpene? Hvordan er hun overfor dig? Og hvordan med tævens ejer? 

Rigtig mange hunde bliver videreformidlet efter kort tid og grundene er mange. Men ofte kunne det have været undgået. 

 

Chokolade, lopper, sne og nytår

Ofte forsøder de to-benede hverdagen med slik og chokolade og så er det jo nærliggende, at forkæle hundene også. Men vidste du at chokolade kan være decideret livsfarligt for din hund?
Theobromine, et stof der findes i chokolade, kan give hunden forskellige allergiske reaktioner og i større mængder kan det forårsage kredsløbsforstyrrelser, der kan forårsage dødsfald.
Indholdet af theobromine varierer alt efter om der er tale om mørk eller lys chokolade. Jo mørkere chokoladen er, jo højere er indholdet.
Det er muligt at købe godbidder der indeholder chokolade. Og det er ufarligt. Så længe det ikke overdrives. Jo mindre hunden er, jo mindre theobromine skal der til før det kan blive farligt for hunden. Stoffet udskilles gennem leveren og er ude af kroppen 14-20 timer efter indtagelse.

Overdreven slikning kan medføre eksem
Selvom det er koldt udenfor og de fleste insekter er gået i hi, stortrives lopperne indenfor. Med den stort set konstante temperatur der i de fleste hjem, er det loppesæson hele året. Lopperne stortrives i hundesengen, tæpperne, sofaen og hvor hunden ellers opholder sig meget. 

 
Mange hunde elsker sne! 
De er som små børn og kaster sig kåde ud i det kolde element.
De elsker at gribe efter snebolde og kan nemt komme til at spise sne. Det er vigtigt at være opmærksom på, om man har en hund, der spiser meget sne. I større mængder kan det give irritationer i mavesækken og hunden vil kaste op eller få diarré. 

Bor man i byen eller i villakvarterer bliver der ofte saltet på veje og fortove.  
Prøv at sammenligne hundens poter med dine egne bare fødder. De er lige følsomme. Ofte er trædepuderne lidt tørre med små ubetydelige sprækker. Men når poterne bliver udsat for salt, bliver det meget ubehageligt. 
Er du tvunget til at lufte din hund, hvor der bliver saltet, kan du forebygge problemer med poterne ved at bruge hundesko, bruge potevoks – eller blot skylle poterne grundigt i rent vand efter gåturen. Hunden vil som oftest også selv forsøge at slikke sine poter rene, men det kan nemt medføre eksem på og mellem trædepuderne.
(Se også længere nede om trimning af poter)

 
 
Mange hunde er skudræd - er din hund en af dem?Julen er (næsten) ovre og nytåret nærmer sig. Har du en skud-ræd hund?  Er din hund bange for at være alene hjemme? Eller er din hund generelt nervøst anlagt?

Der findes mange forskellige hjælpemidler i handelen. Personligt har jeg brugt Serene UM (der kan købes i de fleste dyrehandler eller på nettet). Det er et fodertilskud til hunden (eller katten), der hverken virker sløvende eller bedøvende. Det fremmer hundens velbehag og mindsker dermed stress og angst. 

DAP har jeg hørt meget positivt om, men har desværre ikke nogen personlige erfaringer. DAP er et produkt, der sender duftpartikler ud i luften, som virker beroligende på hunden (eller katten). Feromonet i DAP, er en efterligning af det, som den diegivende tæve frigiver, der virker beroligende på hvalpende.
Ulempen ved DAP, er at det oftest sælges som en diffusor, der tilsluttes i stikkontakten. Dermed dækker DAP kun et begrænset område. Alternativt kan man købe DAP som halsbånd, som hunden skal bære. Men er halsbåndet først pakket ud, kan det ikke pakkes ned og gemmes. 

Uanset hvad dine planer er for nytårsaften er det en rigtig god idé, at aktivere hunden mentalt og ikke kun fysisk.
F.eks. en tur i hundeskoven, hvor hunden kan løbe frit og måske få hilst på en masse andre hunde. Eller i hvertfald få brugt lugtesansen. (Læs mere om mental træning længere nede)

 

Trimning af poter & kløer Poter før og efter trimning - Hundevennen hjælper gerne, hvis du ikke selv kan

Hunde sveder gennem tungen og poterne. Nogle racer har rigtig meget pels på poterne, og flere også mellem trædepuderne. Hårene virker som beskyttelse, men om vinteren kan sne og is let klumpe sig fast i de lange hår og være til stor gene for hunden. Der kan samle sig rigtig meget skidt i, som der bliver slæbt med ind i huset og om sommeren kan det være svært for hunden at komme af med varmen.

Det er ret nemt selv at klippe hårene af – og bagefter er det også nemmere at se om kløerne trænger til at blive klippet. 

Det er nemt at se om kløerne er blevet for lange og at høre på parket- eller flisegulv - Hundevennen hjælper gerne, hvis du ikke selv kan

 

Alt for mange kæledyr går rundt med for lange kløer. Det kan være generende og ligefrem smertefuldt, hvis kløerne bliver for lange. 

Hunde, kaniner og marsvins kløer vokser hele tiden, ligesom vores negle. Bliver de ikke klippet, bliver de hurtigt for lange.

Mange kæledyrsejere tør ikke selv klippe kløerne, da det er velkendt, hvor “nemt” det er at klippe for meget af, så det bløder. Eller måske er dyret for uroligt, når der skal klippes kløer. 

Det er nu ikke så svært. 

Vær to om det, hvis du ikke er tryg ved at gøre det selv – en til at holde og berolige dit dyr – og en der klipper. En god skarp saks eller negleklipper er dog absolut nødvendig!

Klip hellere lidt af ad gangen, hvis du er usikker end at risikere at tage for meget af. 
Start tidligt – væn dit kæledyr til at du kigger, rører og holder kløer og poter. Jo mere dit dyr bliver vænnet til fra lille, jo lettere bliver det at håndtere, hvis det en dag skulle blive nødvendigt. 

Er du i tvivl eller har du ikke modet til selv at klippe din hund?
Kig forbi Hunde-salonen– her kan din hund blive badet, klippet eller trimmet.

 
 

Mental træning af din hundBuster Cuben og andre aktivitets-legetøj er super gode til aktivere hunden - på en positiv måde

Det er sjovt og nemt at træne hunden, lære den nye tricks og aktivere den på en positiv måde.
Mange hundeejere leger voldsomme lege med deres hund eller går/løber/cykler en lang tur med den, i den tro at hunden, da så må blive træt. Det er bare ikke rigtigt. Hunden bliver mere aktiv (stresset) af de voldsomme lege og kan få svært ved at falde til ro igen. Leger man gennem længere tid, risikerer man at hunden vil gå i en konstant stress-rus og der kan nemt opstå uønsket adfærd hos hunden.

Motion er sundt – også for hunden. En god lang tur giver umiddelbart en træt hund, men også en hund, der får en bedre kondi. Derfor kan det blive nødvendigt at øge turen efterhånden. Ønsker du en afslappet, rolig, velafbalanceret hund – skal den trænes mentalt!
Det vil sige at du skal lære den nye tricks, træne nye og kendte øvelser – få hunden til at bruge sit hoved og sin snude.
Det er muligt at købe forskelligt legetøj, der stimulerer hunden på en positiv måde. Men det er mindst lige så nemt selv at aktivere sin hund uden at skulle bruge penge på andet end godbidderne.

En øvelse der kan bruges både inde og ude i haven eller på gå-turen – er søgning. Hunden skal bruge sin næse til at finde små godbidder eller et stykke legetøj. Hvad hunden er mest til. Jeg har lavet en lille video, jeg har optaget på en gå-tur med hundene. Godbidderne har jeg brækket i små stykker – jeg ønsker jo ikke at hundene skal blive mætte af legen, hvorefter jeg kaster dem ud i græsset. De brugte i gennemsnit 1½ minut på at bruge deres lugtesans og finde godbidderne. 

 

Sommer og solNogle gange er det bedre at lade hunden blive hjemme - specielt hvis det er varmt
– skal hunden med? 

Det kan ikke siges for ofte – HUSK ikke at efterlade hunden i bilen!
Den bliver meget hurtigt alt for varm for hundene.

Nedenstående viser temperaturen udenfor og inde i bilen, alt efter hvor den er parkeret:

Skygge 14 grader udenfor     => 19 grader i bilen
Skygge 19 grader udenfor     => 38 grader i bilen
Halvskygge 20 grader udenfor     => 47 grader i bilen
Sol   20 grader udenfor     => 58 grader i bilen
Sol  23 grader udenfor     => 62 grader i bilen
Tegn på hedeslag Førstehjælp
 • Puster kraftigt
 
 • Flyt hunden ind i skyggen
 • Virker svimmel,forvirret
 
 • Kom våde håndklæder om hoved og poter
 • Klæbrigt/tørt spyt, mørkerødt tandkød
 
 • Få hunden til at drikke, men langsomt
 • Øget kropstemperatur, bevidstløshed
 
 • Kontakt dyrlægen

 

6 Responses to “Tips & Tricks til alle hundeejere”

 • Michelle siger:

  Tusind tak for disse tips. De er virkelig nyttige!

 • Dorte siger:

  Jeg vil gerne have en hund en der kan lide at gå ture to gange om dagen og lege med mine drenge .og være sikker på andre kan komme hos os uden nogen problemer .men ved ikke hvad jeg skal vælge har set på sheepdog og en Charlie Kings Charles og jeg går hjemme for tiden jeg vil ikke vælge en der ikke har et rolig sind og osv kan du give gode råd også en der ikke er så dyr i mad om måneden

 • Celine Schmücker siger:

  Hejsa..

  Min kæreste og jeg har lige købt os en hund som vi får hjem i morgen eftermiddag.. Det er en blanding mellem en Cocker/Golden, og på nettet og i forskellige bøger står der, at det ikke er særlig sundt for hunde at gå på trapper pga. deres led og at de kan få Hofte dyplasi, og der er derfor delte meninger om, hvornår hunde skal lære at gå på trapper.

  Min kæreste og jeg bor på 1. sal og vil derfor skulle meget op og ned af trapper når den skal lære at være renlig, men de første par uger har vi tænkt os at bære den. Men efter din professionelle erfaring, hvor længe vil du så mene vi skal bære den? Det skal jo helst ikke være sådan, at den bliver bange for at gå på trapper, men det skal heller ikke være sådan, at den får dårlige led hvis vi begynder at lære den det for tidligt.. men på et tidspunkt bliver den også for stor til at vi kan blive ved med at bære den..

  Jeg håber du kan svare på min spørgsmål
  Venlig hilsen Celine

  • Hundevennen siger:

   Hej Celine,

   Tillykke med familieforøgelsen! 🙂
   Det er dejligt at få lidt liv i hjemmet og det lyder som en rigtig god blanding i har valgt! Har selv haft en golden-blanding og det er en super skøn og nem hund.

   Det er korrekt at nogle racer er disponerede for HD (hofteledsdysplasi) og golden retrieveren er desværre en af dem. Derfor er der også krav om, at visse racer skal røntgenfotograferes for at kunne godkendes til avl, da hd er en arvelig sygdom.
   Skal dog siges, at selvom begge forældre er sunde og raske med en god status, er det jo aldrig helt nogen garanti for at hvalpene får samme status. Men sandsynligheden er følgelig større. 🙂

   HD er i sig selv ikke nogen sygdom og hunde med hd kan sagtens have et godt og langt liv selvom de skulle få konstateret sygdommen. Det kræver blot ekstra hensyn.

   Vigtigt for at forebygge HD:
   – hvalpen må ikke vokse for hurtigt!
   Brug et GODT kvalitetsfoder til din hvalp, hvor du har garanti for at der er alt, hvad hvalpen har brug for i voksealderen og at der ikke er for meget af det ene og mangler noget andet.
   Følg foderanvisningerne – overfodr ikke!
   Overvægt er hårdt for leddene – specielt for vores kæledyr og endnu mere når de er i voksealderen! Dyrene har ikke altid samme mæthedsfornemmelse og forståelse for, hvornår de har fået nok. Er der mad? Spiser de – det er jo ikke til at vide, hvornår de får mad igen!

   – motion er sundt, meget motion er meget sundt?
   Nej! Specielt når vi snakker om hvalpe er det vigtigt IKKE at overmotionere. Jeres hvalp skal ikke ud og gå eller løbe flere kilometer hver dag eller springe meget for at blive aktiveret.
   Og jo – selvfølgelig må i gerne gå eller løbe med jeres hvalp, men alt med måde.

   Og dit spørgsmål – trapper:
   FØLGELIG må din hund gå på trapper! Og din hvalp sandelig også! 🙂
   Bor du på 3. sal og skal din hund troligt tage trapperne hver gang den skal ud – så ville jeg nok sige, at du skulle vælge en mindre race, der ikke er disponeret for hd. Men det er jo ikke tilfældet.

   Jeg vil ikke give en opskrift på at din hvalp KUN må tage trapperne 1 gang om dagen eller lignende. Men jeres hund, der er en blanding af golden og cocker vil nok komme op i en mellem-stor størrelse som fuldvoksen. Så i kan forvente at den først er fuldvoksen i en alder af 1½ til 2 år. Så indtil da vil jeg være påpasselig med, hvor meget jeg ville lade hunden motionere (løbe, gå på trapper, springe etc.).
   Jeg ser det dog ikke som noget problem, at jeres hvalp selv tager trappen, når den skal luftes. Så længe den ikke viser tegn på smerte eller ubehag ved det.

   Og hvor er det dejligt at i er opmærksomme på, at hunden ikke er noget der skal bæres rundt hele tiden! Alt for mange (specielt de mindre) hunde er meget nervøse og endda aggressive, fordi de bliver overbeskyttet. Det er SÅ vigtigt at hvalpen, specielt i de første måneder, får så mange oplevelser som muligt for at blive en velafbalanceret voksen hund. Det er NU i skal ud og lade jeres hvalp opleve de ting, som i forventer at den skal kunne håndtere som voksen. Køre i bil eller på cykel, møde fremmede mennesker, hunde og andre dyr. Hav altid godbidder med, når i træner – ynk ALDRIG din hund! For så bekræfter du den blot i at det er farligt og noget man skal holde sig langt væk fra! Ros og godbidder for rigtig (ønsket) opførsel – det er vejen frem. 🙂

   Kom vist omkring meget mere end blot dit spørgsmål – det beklager jeg… Det er svært at stoppe nogen gange! 😉

   Men håber du kunne bruge mit svar – og ellers må du endelig spørge igen! 🙂
   Mvh
   Berit.

 • Berit siger:

  Hej Mie & Kenneth,
  Det lyder umiddelbart som om det først og fremmest skal være din hund, Mie. Så jeg vil spørge dig… 🙂
  Når du skriver aktivere – hvilken form for aktivering tænker du på?
  Gå lange ture? Løbe? Cykle? Lydighedstræning? Agility? Eller noget helt andet?
  Hvor mange timer er du/andre hjemme om ugen?
  I har droppet samojeden. Er det pga størrelsen? Eller pelspleje?
  Eller spurgt på en anden måde – hvilken størrelse hund har i snakket om? Lille, mellem eller stor?
  Kort eller langhåret? Krævende mht pelspleje? Eller minimum pelspleje?
  Hvordan holder i ferie? Skal hunden med? Eller skal den passes?
  Hvor stor er jeres have? Er i villige til at hegne den ind? Hvis den ikke allerede er det.
  Er jeres hus enkelt- eller flere etager?

  Det er følgelig nogle spørgsmål som i skal være enige om svarene på.
  At få en hund – er som at få et barn. Det er et stort ansvar, men det bliver så absolut betalt mangefold tilbage, da man får den bedste ven man kunne ønske sig… 🙂

  mvh
  Berit

 • Mie Pedersen siger:

  Hejsa

  Min kæreste og jeg er begyndt og tænke på at få en hund til vores familie. Vi er begge enige om at det bedste for os vil være en mindre hund.
  Vi havde før haft tænkt på en Samojede, men som vi har tænkt over det, så ved vi også skal realistiske.
  Jeg går hjemme pga. sygdom. Har fået konstateret ADHD, dog ikke den hyperaktive, men en mix af de to.
  Vi vil gerne have en hund som kan gøre mig selskab og som ligesom når jeg skal aktivere den, så aktivere den også mig, hvis du forstår.
  Jeg Mie er opvokset som barn med cockerspaniel og siden gravhunde, hos begge mine forældre. Min kæreste er opvokset med labrador, mener jeg det var. I sommers havde vi en lille gravhund på ferie hos os og det gik rigtig godt.
  Vi er bare lidt i tvivl om hvad type hund,vi skal have.
  1. Vi vil gerne have en hund med et roligt sind/ikke arrig og altid gøende.
  2. Familie/børnevenlig, da vi ser børn som en del af vores fremtid og så kender vi flere med børn.
  3. Aktiv og også gerne en hygge hund, som gerne vil nusses og hygges meget om.
  4. Vi bor i hus og har have.
  5. En hundrace som ikke er sky.

  Selvfølgelig ved vi godt at mange af de ting her kommer af sig selv efter hvordan den bliver behandlet, trænet osv, men vi er som sagt i tvivl om hvad race, da der findes så mange vi ikke engang kender til.

  Håber ikke dette virker forvirrende. :0)

  På forhånd tak

  Mie og Kenneth fra Stoholm


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/